FAQ Technisch

Om je meer technisch inzicht te geven over de wereld van domeinen geven we hier een diverse antwoorden op veel gestelde vragen. FAQ staat overigens voor ”Frequently Asked Questions”. Voor de overzichtelijkheid, hebben we deze opgesplitst in  URL FAQ Algemeen en Domeinen FAQ Technisch. Hieronder beantwoorden we de technische vragen over domeinen:

Is je domeinnaam van invloed op SEO ”Search Engine Optimalisation”? Ja, hoewel dit afhankelijk is van de waarde die verschillende zoekmachines als Google, Bing, Firefox, Crome, enz. hieraan toekennen, is dit in de praktijk zeker sterk van invloed. Natuurlijk moet de inhoud van de website wel overeenkomen met de keywords in je domeinnaam. Wanneer dit niet strookt, kunnen (en zullen) de zoekmachines je hiervoor bestraffen, en niet opnemen in de top resultaten die pagina 1 scoren. Met je persoonlijke bedrijfsnaam is het hierdoor ook moeilijk hoog in de zoekresultaten te komen. Uiteraard zijn ook hierop uitzonderingen te vinden.

Welke domeinextensie is het beste voor mij, . nl, .com., .be, .de, .tk, .eu, enz.? Dit is afhankelijk van de waarde die de verschuillende zoekmachines hier aan geven. In de praktijk merken we dat internet steeds meer locaal georiënteerd werkt. In Nederland scoort een .nl extensie dan ook het beste, in België een .be en in Duitsland een .de url.  Wanneer je wereldwijd actief bent, is een .com domein te overwegen. De extensie .eu is nader toegevoegd en bedoeld voor bedrijven en organisaties in europa. We zien vaak dat ondernemingen hun domein .eu ook registeren om te voorkomen dat een ander deze claimt. Wij hebben overigens de (niet onderbouwde) indruk dat een jedomeinnaam.eu wat betreft SEO minder goed scoort dan je .nl of .com domein.

Waarvoor staat extensie .tk? Een .tk domein is een afkorting die staat voor Nieuw-Zeelandse eilandengroep Tokelau, de landaanduiding van drie atollen (op 4000 kilometer van Nieuw-Zeeland) en kun je gratis registreren. Als mogelijk gevolg hiervan wordt deze voor veel “hobby projecten” gebruikt, als bedrijfsnaam hierom naar onze mening minder geschikt. Ook is deze .tk erg populair onder Turkse gebruikers, in die situatie zien wij het overigens wel weer als passend en serieus bruikbaar.

Komen er in de toekomst nieuwe domeinnamen bij? Dat is altijd mogelijk. Zo is op 20 juni 2011 besloten dat er nieuwe namen bij komen die bestaan uit bedrijfsnamen (als .apple en .cocacola), merknamen (b.v. .ipad en .cola), generieke termen (als .music en .sport) en geografische namen (b.v. .amsterdam en .nederland). Deze namen komen in 2012 beschikbaar via Icann (internationale organisatie voor regulering van domeinnamen), maar zullen voor het gemiddelde MKB bedrijf echter niet interessant zijn. Bij bekendmaking zijn prijzen genoemd van € 130.000,= voor registratie van zo’n domeinnaam.

Waar hosten jullie de aangeboden url’s? Voor de websitesnelheid en hiermee SEO is het belangrijk dat de domeinen geografisch locaal worden gehost. Wij maken gebruik van verschillende gerenommeerde houtingpartijen met goede service en hoge uptime. Deze gebruiken servers  die fysiek in Nederland draaien. Wij gaan dus voor betrouwbaarheid en hoge kwaliteit, niet voor de laagste prijs. Uptime staat voor de tijd dat gebruikte hosting van domein (of website) online is. In de uptime van week hostingproviders 99,9 %. Dit tijd dat hosting niet online is, heet downtime. Downtime kan optreden vanwege een storing, of noodzakelijk zijn voor periodiek onderhoud. Vandaar dat uptime van 100% niet te garanderen is, maar hier in de praktijk wel heel dicht tegenaan zit.

Ik wil een grote website (laten) bouwen, past dit wel op 1 domein? Ja dit kan en is niet afhankelijk van je gehuurde url. De eerste pagina waarop je komt wanneer je een url in je browser ingeeft is meestal de ”home pagina”. De hoofdpagina van je website, deze wordt ook wel “landingspage” genoemd. Deze is in principe onbeperkt uitbreidbaar met subdomeinen. Een subdomein zier er als volgt ui; www.websitenaam.nl/subdomein.

Wat betekenen de afkortingen als .HTM, .HTML 4, .HTML 5, .PHP en flash? Dit zijn verschillende programmeertalen waarin je website geprogrammeerd (dus geschreven) kan zijn. Elke gebruikelijke machinetaal voor websites zijn bruikbaar in combinatie met onze domeinnamen.

Op door jullie aangeboden domeinen staat al een website, krijg ik deze erbij? Nee, wij verhuren uitsluitend de domeinnaam. De getoonde content is hierbij niet inbegrepen, deze helpt wel de url een relevante historie op te bouwen. Dit is ook goed voor jou als (toekomstig) gebruiker. Url’s laten vullen met advertenties of parkeerprogramma’s die geld voor je kunnen opleveren, zijn online gratis beschikbaar.

Van wie is de content die ik op jullie url plaats? De content die je plaatst is en blijft van de uitgever hiervan, dit zijn wij dus niet. Inhoudelijk ben je ook zelf verantwoordelijk voor deze inhoud op je website.

Hoe zit het met eigendomsrecht en gebruiksrecht? Het eigendomsrecht van een verhuurde url blijft bij ons. Wij verstrekken een natuurlijke of rechtspersoon contractueel het gebruiksrecht gedurende de afgesproken huurperiode. Ook verlening voor behoud wordt hierin geregeld.

Waar kan ik de eigenaar van een domein vinden? In Nederland wordt dit eigendom voor .nl extensies allemaal keurig geregistreerd op www.sidn.nl, een openbaar register dat door iedereen online te raadplegen is. Wanneer je liever niet heeft dat men kan zien dat jullie gebruikte domein bij ons wordt gehuurd, is hiervoor een goede en volledig legale oplossing. Op je verzoek zetten we jullie gewenste url op naam van onze hoster. Deze verschijnt dan in het SIDN register dan als eigenaar.

Hebben jullie nog een goede tip met betrekking tot domeinen? Ja, zorg ervoor dat je website bouwer of systeembeheerder deze zo inricht dat je website op alle mogelijke manieren goed werkt. Dus zowel bij intypen van www.jedomein.nl als http://www.jedomein.nl als jedomein.nl, als http://jedomein.nl. Dit voorkomt dat een gerichte klant je goede domeinnaam in zijn browser ingeeft, maar niet op je website kan komen. Dit kan naast dat je een potentiële klant misloopt, een negatieven indruk over uw website of zelfs bedrijf kan overhouden.

Met deze technische domein FAQ geeft je een redelijk beeld van de domeinwereld. Voor meer algemene vragen  kijk je bij FAQ Algemeen.  Deze uitlegpagina’s verklaren we overigens niet als compleet. Wanneer je nog vragen over domeinen hebt welke niet op deze site beantwoord worden, kun je deze onderaan dit blog stellen. Ook mag je deze URL FAQ aanvullen met goede domein en url tips.

No responses yet

Leave a Reply


7 + = 14